Homekoira löytää piilohomeet

MITEN LÖYTYY PIILOHOMEET

Kaunis talo kauniilla tontilla. Myyntitekstissä kerrottiin, että talo on uutta vastaava ja huolella rakennettu. Kuvissa perusasiat näyttivät olevan kunnossa. Melko uusi hirsitalo osin kallion päällä rossipohjalla.. olisiko se tässä, talo jonka uskaltaisin ostaa perheelleni?

Odotukset oli korkealla ja pintaremonttia suunniteltiin matkalla. Talossa kuitenkin reagoimme hengitysvaikeudella eräässä kulmahuoneessa. Välittäjä totesi vaan, että tässä talossa on kaikki hyvin. Halusin nähdä alapohjan. Välittäjä sanoi, ettei alapohjaan pääse koska se on lukossa. Ihmettelin miksi alapohja lukittaisiin ja aukihan ovi oli. Ryömintätila oli matalin tuon kulmahuoneen alla ja sokkelista oli pitkältä matkalta kalkkihärmä tullut läpi. Olisiko vääränlaista maa-ainesta sokkelin vierusta… no märkää joka tapauksessa. Kerroin havainnosta välittäjälle, joka sanoi ettei se  ole hänen mielestään mikään ongelma. Hän hyppäsi Audiinsa ja lähti pihasta samantien. Miten isoksi homeongelma oli jo päässyt ja miten se korjattaisi kestävästi, jäi ratkaisematta. Asia vieläkin vaivaa välillä mieltäni.

Homekoira selvittää piilossa olevat homeet

Esimerkin tapauksessa homeongelma oli kuivassa tilassa näkymättömissä. Mitään hajujakaan ei ollut havaittavissa vielä. Ihmiset usein etsivät vaurioita kosteista tiloista tai silmin nähtävistä ongelmakohdista, joten helposti näkymättömät homeet jäävät piilovaurioiksi. Ainoa tapa löytää näkymättömissä oleva homeongelma, myös paikasta mitä ihminen ei osaa epäillä, on homekoira. Homekoirat oikein koulutettuna löytävät kosteiden homeiden lisäksi myös paikat, missä vaurio on päässyt jo kuivumaan, mutta homeet jatkavat elämää ja itiöivät. Niitä ei voi kosteusmittauksella löytää. Myös kuolleet kasvustot aiheuttavat terveyshaittoja mutta homekoirien avulla nekin on mahdollista paikallistaa. Melko usein homekoirat merkkaavat rakenteen jossa on kalkkihärmää. Kosteuden mukana on silloin voinut tulla esimerkiksi sädesieni rakenteen läpi.

Homekoiran käytön etuja

Kannattaa ottaa ensin homekoirat ilmaisemaan tutkimuspaikat, sen jälkeen kunnollinen tarkastus ja materiaalinäytteet koirien merkkaamien ongelmakohtien perusteella. Paras tulos saadaan siis yhteistyöllä: koirat ilmaisevat paikat ja ihminen tutkii laadun ja määrän. Materiaalinäytteiden tuloksia pitää odottaa vähintään kaksi viikkoa ja niiden otto tarkoittaa pintojen rikkomista. Homekoirien käytön ehdottomia etuja ovat, että tuloksen saa heti pintoja rikkomatta ja samalla löytyy myös ne piilossa olevat paikat, joista on hyvä tehdä jatkotutkimuksia. Lisää aiheesta: www.homekoiraturku.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top