kemikaalittomat siivoustarvikkeet

Vinkkejä kemikaalittomaan siivoukseen

MITEN SELVIÄT SIIVOUKSESTA KEMIKAALIYLIHERKKYYDEN KANSSA

Homealtistuksen jälkeen usein puhkeaa yliherkkyys kemikaaleille. Allergia ja astmaoireita tulee esimerkiksi puhtaasta pyykistä, parfyymeistä ja jopa astianpesukoneen käydessä. Monet reagoivat vahvasti hajusteille ja niiden sidosaineille (esim Perun balsami). Silloin kaikki hajustetut tuotteet; parfyymit, pesuaineet, ilmanraikasteet, suitsukkeet ym aiheuttavat oireita ja niitä kannattaa vältellä. Saisipa vielä kauppoihin ”hajusteettoman tunnin”, se helpottaisi altistuneen elämää. Onneksi aukioloajat ovat nykyään pitkät.

Miksi saan oireita myös hajusteettomista tuotteista?

Olen huomannut, että pesuaineissa joissa on esimerkiksi entsyymejä, allergisoivat. Entsyymit ovat kemianteollisuuden tuotteita, jotka tehdään…..kyllä… homeviljelmillä, joten eipä ihme että oireiluttavat.

Pyykinpesu ilman kemikaaleja ja hajusteita

Markkinointi on saanut meidät uskomaan että vain kaupasta ostettavilla pesuaineilla voi siivota ja pestä. Oli hienoa löytää tähän kuitenkin luonnollinen allergisoimaton vaihtoehto. Sooda emäksisöi ja siten irrottaa rasvaa ja likaa samoin kuin pesuaineet, mutta ilman homepartikkeleita. Suola puhdistaa ja desinfioi samanaikaisesti ja etikka poistaa hajuja ja tappaa bakteereja. Hienoa! Mutta miten niitä voi käyttää?

Pyykinpesuun käytän pesupallossa soodaa, noin puoli palloa vajaaseen koneelliseen. Sitä ei kannata laittaa lokerikkoon, koska osa jää matkalle hienojakoisuuden vuoksi. Huuhteluaineen sijasta lorautan etikkaa huuhteluainelokerikkoon. Etikka poistaa hajuja ja bakteereja pyykistä. Väkiviinaetikka jättää mielestäni pyykkiin etikkaisen hajun, jonka takia käytän vain tavallista etikkaa, se on hajuton. Jos pesuun tulee pahasti haiseva vaate, saatan lisätä pesupalloon mukaan 2 rkl suolaa, vähän enemmän huuhteluaineeksi etikkaa ja pestä sen pyykin 60 asteessa. On tullut puhdasta ja raikasta. Pesuainelokerikko kannattaa aina pesun jälkeen ottaa koneesta pois, kumota ja jättää ulkopuolelle kuivumaan. Jätä myös koneen luukku auki aina väliajoiksi, niin kosteus pääsee suurimmaksi osaksi koneesta pois. Ilman tätä operaatiota voi lokerikon pohjaan ja koneeseen alkaa tulemaan homekasvustoa, yleensä sitä samaa keltaista, mitä näkee suihkuissa. Koneen putsaus 90 asteen pesulla säännöllisesti pitää koneen raikkaana.

Kodin siivous ja astioiden pesu ilman kemikaaleja ja hajusteita

Suolaa pari ruokalusikkaa puolikkaaseen ämpäriin lämmintä vettä. Sillä pesen tasot, ovet, kaapit ja lattiat. Ja samalla suhteella teen illalla jalkakylvyn palkinnoksi siivoojalle. Joskus käytän lattioiden pesuun myös sooda- ja välillä etikkavettä. Eri aikoina, koska sooda ja etikka neutraloivat toisiaan ja sen mukaan onko pinnoilla irroitettavaa likaa vai teenkö vaan raikastuspesun.

Astianpesukoneessa käytän soodaa pari rkl + suolaa 1 rkl + pari tippaa hajusteetonta tiskiainetta. Koneen pesen kuitenkin välillä konepesuaineella jotta putkiin ei kerry ylimääräistä. Vaihtoehtoisesti jos on likaisempia astioita, niin laitan hajusteettoman astianpesukoneainetabletin ja heti perään laitan samat astiat lyhyellä ohjelmalla läpi niin, että täytän lokerikon vain etikalla. Etikkapesun jälkeen en saa oireita enää tiskiaineesta. Kemikaalikuormaa on helppo vähentää ja siivous on edullisempaakin.
www.homekoiraturku.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top